Ik kan niet stoppen met piekeren

Ik ken maar weinig mensen die geen zorgen hebben. De een heeft grote zorgen, de ander kleine. De een maakt zich zorgen over die niet-geplande zwangerschap, de ander over die o zo gewenste zwangerschap die zo lang op zich laat wachten. Heel wat uurtjes worden er besteed aan gedachten over zaken die we niet kunnen veranderen. Piekeren, piekeren en nog eens piekeren: ’s nachts, tijdens het wachten op het schoolplein of als je naar je werk fietst. Het kost veel tijd en energie, maar we schieten er niets mee op. En ondertussen lijk je de controle over al die piekergedachten kwijt te raken. Wat doe je dan?

 

Allereerst, wat is piekeren eigenlijk? Piekeren is niet hetzelfde als gewoon nadenken over zaken waar je mee te maken hebt. Nadenken leidt meestal tot oplossingen voor problemen en daar is dus ook niets mis mee. Piekeren daarentegen, is het steeds herhalen van dezelfde gedachten zonder dat er een eind aan komt. Waar nadenken leidt tot actie, leidt piekeren tot niets, hooguit moeheid en uitputting. Opvallend daarbij is dat piekeren over het verleden vaak gepaard gaat met boosheid of verdriet, terwijl piekeren over de toekomst vaak samengaat met angst.

 

Hartstikke interessant allemaal, maar wat doe je eraan?! Overmatig piekeren kun je goed leren stoppen. Als je er last van hebt, is het zeker de moeite waard om er iets aan te doen. Er zijn bijvoorbeeld gratis online modules die je kunnen helpen je piekergedrag te verminderen en als het piekergedrag erg hardnekkig is, kun je via je huisarts vragen om professionele hulp van bijvoorbeeld een psycholoog. Onderstaande stappen nemen je in vogelvlucht mee naar een wereld waar er minder tijd wordt besteed aan piekeren, en waar meer tijd over is voor leuke en zinnige dingen!

 

Stap 1: ga niet piekeren over je gepieker, maar onderneem actie en lees onderstaande stappen ook.

 

Stap 2: houdt eens voor jezelf bij hoeveel tijd je kwijt bent met piekeren. Je kunt dan ontdekken dat het toch wel meevalt met je gepieker, of dat je inderdaad een forse piekeraar bent. Bovendien krijg je inzicht in wat jouw piekermomenten zijn.

 

Stap 3: ga gecontroleerd piekeren. Ruim elke dag een half uur in om te gaan piekeren. Geen paniek als het niet lukt, morgen is er weer een dag om te piekeren.

 

Stap 4: wanneer je merkt dat je begint te piekeren, schrijf je piekergedachte op en parkeer ‘m als het ware om er later op de dag, tijdens je piekerhalfuur, over te gaan piekeren. 

 

Stap 5: een oefening. Gedachten zijn maar gedachten. Neem één van je piekergedachten en schrijf ‘m op. Vertaal ‘m eens in een andere taal of maak er een tekening van. Verkreukel het papier en gooi het in de prullenbak. Doe dat nog eens met twee gedachten. Of verbeeld je piekergedachte als een wolk in de lucht. Kijk ernaar vanaf de grond en zie hoe de wolk wordt weggeblazen door de wind.

 

Stap 6: probeer eens te piekeren over positieve zaken. Over dingen waar je blij of tevreden mee bent. Gebruik hiervoor ook je piekerhalfuur: een kwartier negatief piekeren en een kwartier positief piekeren.

 

Door bovenstaande stappen merk je dat je wel degelijk controle kunt uitoefenen over je piekergedachten. Zoals ik al zei: zorgen hebben we allemaal, of ze nu groot of klein zijn. Ben je een piekeraar dan zul je daar altijd vatbaar voor blijven, maar laat je piekergedachten niet je leven leiden. Merk je dat bovenstaande stappen en oefeningen je helpen? Blijf ze dan doen en je merkt dat je je piekergedrag blijvend kunt terugdringen. Helpt dit allemaal helemaal niets, kijk dan eens op een van de online zelfhulpmodules (bijvoorbeeld ‘Stop het getob’ of ‘Snel beter in je vel’) of ga naar je huisarts, want er zijn echt leukere dingen om te doen dan piekeren!

 

-@mi psychologie