Post-vakantiedip? Gooi de bak met Lego om!

Afgelopen weekend verliep moeizaam. Onze kinderen waren druk, hadden wellicht - net als wij - last van een post-vakantiedip en wilden meer aandacht dan twee ouders ze kunnen geven. De zondag was ondertussen aangebroken en ik vroeg me af hoe we vandaag iedereen tevreden konden houden… Toen flapte ik er ineens uit: “wie heeft er zin om te lego-en?”

 

Eerst wat meer over de ‘post-vakantiedip’. Sommige mensen spreken ook wel van een ‘post-vakantie depressie’, maar dat is eigenlijk wat te sterk. Wil je voldoen aan de criteria van een flinke depressie, dan is er wat meer aan de hand dan behoorlijk balen van het feit dat die leuke vakantie achter je ligt. Toch kan een post-vakantiedip behoorlijk vervelend zijn en uiteindelijk wel uitmonden in een depressie. Dus hoe voorkom je dat?

 

Afgelopen zondag vond ik daar, bij toeval, voor ons gezin een prima remedie tegen. Namelijk flink aan de bak gaan met lego. Onze zoon vindt alles van lego prachtig en dan vooral om het uit elkaar te halen en door het hele huis te verspreiden. Ondertussen is er een enorme bak met legoblokjes en een stapel beschrijvingen aanwezig. De afgelopen dagen is de enorme bak iets leger geworden en staan er weer mooie huisjes, vliegtuigen en auto’s van lego in de kast. En nog fijner: geen gemopper meer van kinderen en we vermaken ons weer prima, zo na de vakantie.

 

Wanneer je kijkt naar de behandelmethodiek bij een depressie is de ‘helende kracht van lego’ ook wel te verklaren. De behandeling van een depressie start altijd met gedragsactivatie. Een dip of depressie zorgt ervoor dat je weinig of minder onderneemt, dat je gaat piekeren en je leeg of lusteloos voelt. De enige manier om dat te doorbreken is door aan de slag te gaan. Maakt niet uit met wat. Eigenlijk is lego maar een voorbeeld, bij een flinke depressie is het bijvoorbeeld heel goed om te gaan sporten en weer een hobby op te pakken. 

 

Dus, heb je last van een post-vakantiedip? Kieper de bak met lego om. Door al dat zoeken heb je geen tijd meer om verdriet te hebben over het feit dat de vakantie achter je ligt en de volgende vakantie te ver weg is. Bovendien is het een prima activiteit om samen te doen, dus je kunt je mede dip-genoten, jong en oud, meenemen uit de neerwaartse spiraal en de spiraal weer naar boven laten draaien. Want aan het einde van de dag ben je maar wat trots op die mooie legokunstwerkjes en - belangrijker nog - de constatering dat de dagen na de vakantie ook hartstikke fijn en gezellig kunnen zijn!

 

-@mi psychologie